Co to jest autyzm?

Autyzm jest bardzo poważnym zaburzeniem rozwojowym. Ujawnia się w okresie pierwszych trzech lat życia. U niektórych dzieci zaburzenie jest widoczne bardzo wcześnie, w innych przypadkach rozwój przebiega prawidłowo do 2 roku życia, po czym następuje regres.

Jak często występuje?

Na całym świecie dramatycznie rośnie liczba dzieci z autyzmem. Organizacja Narodów Zjednoczonych uznała autyzm, obok takich chorób jak nowotwory, cukrzyca i AIDS, za jeden z najpoważniejszych cywilizacyjnych problemów zdrowotnych. Według amerykańskich danych statystycznych już 1 na 68 dzieci rodzi się zaburzeniami ze spektrum autyzmu.

Jak dotąd nie wskazano jednoznacznie przyczyn występowania tego zaburzenia, nie ma też leku na autyzm. Wiadomo jednak, że wczesna diagnoza i rozpoczęcie intensywnej terapii behawioralnej może znacząco odmienić życie dziecka z autyzmem i jednocześnie życie całej jego rodziny.

Dlatego warto czujnie obserwować rozwój niemowląt i małych dzieci, szczególnie chłopców, u których to zaburzenie pojawia się znacznie częściej niż u dziewczynek. Jeśli pojawi się niepokojące zachowanie dziecka – lepiej jak najszybciej udać się do specjalisty. Występowanie zachowań typowych dla autyzmu nie musi przesądzać o pozytywnej diagnozie.

Niepokojące sygnały:

Jeżeli u Twojego dziecka obserwujesz, któreś z następujących zachować, skontaktuj się ze specjalistami:

• dziecko skończyło 6 miesięcy życia i rzadko się uśmiecha, nie wydaje radosnych okrzyków
  • dziecko skończyło 9 miesięcy i nie patrzy na twarz drugiej osoby, nie odpowiada uśmiechem na uśmiech, nie próbuje naśladować prostych dźwięków i min
  • dziecko skończyło 12 miesięcy i nie gaworzy
  • dziecko skończyło 12 miesięcy i nie wskazuje palcem na pożądane przedmioty, nie pokazuje tego co go zaciekawiło, nie macha ręką na pożegnanie
  • dziecko skończyło 18 miesięcy i nie mówi prostych, pojedynczych wyrazów
  • dziecko skończyło 24 miesiące i nie komunikuje się samodzielnie prostymi dwuwyrazowymi zdaniami
  • dziecko utraciło wcześniej nabyte umiejętności z zakresu: mowy, jak gaworzenie czy wypowiadanie pojedynczych słów lub zachowań społecznych
  • dziecko unika kontaktu wzrokowego

Rodzicu! Nie trwaj w niepewności, tylko poszukaj pomocy.

Możesz skontaktować się z naszą poradnią i umówić się na konsultację.