Obchody Miesiąca Wiedzy nt. Autyzmu w kwietniu 2018 roku

Z okazji Miesiąca Wiedzy nt. Autyzmu Fundacja – Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka (IWRD) oraz Stowarzyszenie Pomocy Osobom Autystycznym (SPOA) organizują wspólnie kampanię „GDAŃSK SOLIDARNIE DLA AUTYZMU”. W ramach kampanii odbędą się różne wydarzenia, które dotyczyć będą tematyki autyzmu – sytuacji i życia osób z tym zaburzeniem, ich rodzin i opiekunów. Będą to koncerty, pokazy filmowe, dyskusje, pikniki dla dzieci itd. Lista będzie na bieżąco poszerzana, aktualnie są to następujące wydarzenia:

• 7 kwietnia godz. 12.00-15.00 (w GCH Manhattan) obchody Dnia Świadomości Autyzmu; organizuje SORW dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem w Gdańsku;
  • 8 kwietnia godz. 11.00-13.30 (w Europejskim Centrum Solidarności) pokaz filmu dokumentalnego „Komunia” w reżyserii Anny Zameckiej, wraz z dyskusją; wstęp bezpłatny, organizuje IWRD i SPOA, partner główny ECS;
  • 8 kwietnia godz. 18.00 (w Europejskim Centrum Solidarności) koncert charytatywny Antoniny Krzysztoń dla Wspólnoty Domowej dla Dorosłych Osób z Autyzmem; bilety do nabycia na www.bilety24.pl; organizuje SPOA, partner główny ECS;
  • 12 kwietnia godz. 10.00-12.00 – Dzień Otwarty w IWRD – możliwość obejrzenia prowadzonej terapii; godz. 13.00-16.00 bezpłatne badania przesiewowe (M-CHAT-R/F); organizuje IWRD;
  • 21 kwietnia godz. 19.00 (w Ratuszu Staromiejskim) koncert charytatywny „Grzegorz Turnau dla dzieci z autyzmem”; bilety do nabycia na www.Ebilet.pl; organizuje IWRD;
  • 23 kwietnia godz. 10.00-12.30 (w Europejskim Centrum Solidarności) pokaz brytyjskiego filmu „I am Me” w reżyserii Jenni Mason, projekcja z udziałem gdańskich licealistów, połączona z dyskusją nt. zjawiska przemocy wobec osób niepełnosprawnych; wstęp bezpłatny, organizuje IWRD i SPOA, partner główny ECS.

Kampania ma charakter parasolowy – inne instytucje i placówki mogą zgłaszać
do organizatorów swoje wydarzenia, które organizują w ramach Miesiąca Wiedzy nt. Autyzmu na terenie Trójmiasta i okolic. Na potrzeby kampanii uruchomiona została strona na portalu społecznościowym Facebook - Strona GDAŃSK SOLIDARNIE DLA AUTYZMU, gdzie udostępniane są wydarzenia i wiadomości. Głównym celem jest dotarcie z informacją
o autyzmie do możliwe najliczniejszej grupy odbiorców i jednocześnie zaangażowanie możliwe najszerszego grona osób do udziału w wydarzeniach.

Chcemy zwrócić uwagę opinii publicznej na problematykę autyzmu, opowiedzieć o tym zaburzeniu i jego specyfice. O różnorodności i indywidualizmie osób z autyzmem, o ich zaletach, talentach, radościach, ale też codziennych zmaganiach i wyzwaniach. Chcemy zachęcić do wspierania osób z tym zaburzeniem, do akceptacji i zrozumienia, właśnie poprzez poznanie tego zaburzenia. Zgodnie z zasadą: poznaj zanim ocenisz – mówi Małgorzata Wokacz-Zaborowska, doradca ds. rozwoju i promocji w Fundacji IWRD i mama dziecka z autyzmem. - Wszystkie osoby i instytucje zainteresowane udziałem w kampanii GDAŃSK SOLIDARNIE DLA AUTYZMU zachęcamy do kontaktu (poprzez stronę na FB) i współpracy. Pokażmy naszą solidarność z osobami z autyzmem – tu w Gdańsku solidarność społeczna ma szczególny wymiar!

Patronaty medialne: Radio Gdańsk oraz portale: www.gdansk.pl i www.trojmiasto.pl

Osoba do kontaktu: Małgorzata Wokacz-Zaborowska, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. 602 359430

2 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, a kwiecień jest Miesiącem Wiedzy nt. Autyzmu. Jest to czas, kiedy organizowane są kampanie informacyjno-edukacyjne, których głównym celem jest poszerzanie świadomości społecznej nt. autyzmu oraz budowanie postaw akceptacji i zrozumienia dla osób z autyzmem i ich bliskich. Symbolicznym kolorem tych obchodów jest niebieski, dlatego w kwietniu – zwłaszcza 2 kwietnia – na niebiesko podświetlane są budynki.