4 czerwca w Ratuszu Staromiejskim w Gdańsku odbył się koncert charytatywny „Grzegorz Turnau dla dzieci z autyzmem”, zorganizowany przez naszą Fundację.

Był to wyjątkowy recital wspaniałego kompozytora, piosenkarza, pianisty Grzegorza Turnaua. Artysta zaprezentował najpiękniejsze utwory ze swojego repertuaru. Koncert został objęty Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza. Obok waloru artystycznego, podczas koncertu zaprezentowane były treści dotyczące zagadnienia autyzmu oraz działalności Fundacji IWRD. Publiczność miała także okazję obejrzeć nowy film Fundacji „Autyzm. Każdy ma swój Everest”, w reżyserii Dawida Napierały (produkcja DDS Poland www.nck.org.pl G 58).

Dochód ze sprzedaży biletów na koncert został w całości przekazany na terapię dzieci z autyzmem
– podopiecznych Fundacji IWRD. DZIĘKUJEMY!

Patronaty medialne koncertu: portale: www.gdansk.plwww.trojmiasto.pl oraz Radio Gdańsk oraz Gazeta Wyborcza Trójmiasto i Co jest grane 24.

Partner główny: Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku (www.nck.org.pl)

Partnerzy koncertu: Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson i DDS Poland

Grzegorz Turnau

Kompozytor, piosenkarz i pianista, autor tekstów, aranżer. Gry na fortepianie uczył się w Państwowej Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej I stopnia im. I. Paderewskiego w Krakowie. W 1984 roku, jeszcze jako licealista, otrzymał I Nagrodę na  XX Studenckim Festiwalu Piosenki, wkrótce potem trafił do Piwnicy pod Baranami, z którą związany był przez 13 lat. W 1991 roku ukazał się jego debiutancki album „Naprawdę nie dzieje się nic”. Od tego czasu wydał 16 solowych albumów i uczestniczył w kilkudziesięciu innych projektach fonograficznych. Komponuje muzykę dla filmu i teatru, jest też autorem większych form muzycznych i (od 2016 roku) kierownikiem muzycznym Teatru Lalka w Warszawie. Jest laureatem wielu nagród, m.in. 9 Fryderyków, 2 Wiktorów, Grand Prix Festiwalu w Opolu. Otrzymał medal Gloria Artis i Złoty Krzyż Zasługi. W 2016 roku został laureatem Nagrody Miasta Krakowa w dziedzinie kultury i sztuki.

Fotorelacja z koncertu