Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka wraz z Instytutem Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego organizują wspólnie międzynarodowe sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród specjalistów, naukowców, nauczycieli i rodziców dzieci z autyzmem.

Ostatnie – IX Międzynarodowe Sympozjum Naukowe odbyło się w dniach 21-22 października 2016 roku w Gdańsku. Tematem Sympozjum była: „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu”. Organizatorami byli: Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka oraz Uniwersytet Gdański.

Podczas Sympozjum wykłady wygłosili wybitni specjaliści z kraju i ze świata, w tym dr Svein Eikeseth (Norwegia), dr Per Holth (Norwegia), dr Neil Martin (Wielka Brytania), dr Laura Hall (USA). Przedstawione zostały m.in. skuteczne i potwierdzone naukowo techniki terapii dla osób z autyzmem oparte o zasady stosowanej analizy zachowania, nowoczesne technologie wykorzystywane w pracy z dziećmi z autyzmem oraz możliwości rozwoju płynące ze współpracy w ramach BACB. Zaprezentowano działalność IWRD oraz placówek współpracujących z IWRD. Rodzice dzieci z autyzmem – podopiecznych IWRD – opowiedzieli o swoich doświadczeniach w realizacji domowych programów edukacyjno-terapeutycznych.

Sympozjum zostało objęte Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Gdańska. Sympozjum miało miejsce na terenie Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego przy ul. Bażyńskiego 4.

Informacje nt. Sympozjum: www.sympozjum.iwrd.pl

Można także zaglądnąć na FB - https://www.facebook.com/events/1718981821714973/

Patronat Medialny nad Sympozjum sprawowali: Radio Gdańsk, Magazyn Psychologiczny "Charaktery" oraz portal gdansk.pl

Partnerami Sympozjum byli: Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson, Hotel Sheraton Sopot, DDS Poland oraz Grupa Wydawnicza Harmonia i Wydawnictwo Fraszka Edukacyjna!

W 2016 roku obchodziliśmy 10-lecie naszej działalności! Był to z jednej strony właściwy moment do podsumowania naszej dotychczasowej działalności i uroczystego świętowania pierwszej dekady w gronie naszych obecnych i byłych podopiecznych i ich rodzin, partnerów wspierających IWRD, naszych naukowych współpracowników, wszystkich przyjaciół i osób życzliwych. Jednocześnie to dobra okazja do wymiany doświadczeń i opinii oraz prezentacji współczesnych osiągnięć najbardziej skutecznej metody terapeutycznej dla osób z autyzmem – stosowanej analizy zachowania. Dlatego nasz jubileusz uczciliśmy w formie Międzynarodowego Sympozjum Naukowego „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu” - cieszymy się, że mogliśmy świętować nasz jubileusz w tak licznym gronie uczestników Sympozjum - dziękujemy!

Kolejne – X Międzynarodowe Sympozjum Naukowe już w październiku 2018 roku. Szczegóły wkrótce.