Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka wraz z Instytutem Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego organizują wspólnie międzynarodowe sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród specjalistów, naukowców, nauczycieli i rodziców dzieci z autyzmem.

X Międzynarodowe Sympozjum Naukowe 19-20 października 2018 roku

Serdecznie zapraszamy na X Międzynarodowe Sympozjum Naukowe nt. „Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu – aspekt psychologiczny, genetyczny i neurologiczny”, które tradycyjnie organizujemy wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim. Sympozjum odbędzie się w dniach 19-20 października 2018 roku na terenie Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego.

Sympozjum zostało objęte Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza.

patronat honorowy

W programie interesujące wykłady wybitnych specjalistów z Polski, USA, Norwegii i Węgier. Diagnoza zaburzeń ze spektrum autyzmu zostanie przedstawiona z różnych perspektyw – psychologicznej, neurologicznej i genetycznej, dając pełniejszy obraz tego zaburzenia.

Zapewniamy tłumaczenie wszystkich wykładów i prezentacji na język polski / język angielski.

Zapraszamy na stronę Sympozjum: www.sympozjum.iwrd.pl

Rejestracja na Sympozjum IWRD: http://www.sympozjum.iwrd.pl/rejestracja

Program X Międzynarodowego Sympozjum Naukowego

DIAGNOZA ZABURZEŃ ZE SPEKTRUM AUTYZMU - ASPEKT PSYCHOLOGICZNY, GENETYCZNY I NEUROLOGICZNY
19-20 października 2018 r. w Gdańsku

Piątek, 19 października:

8:15 - 9:00 rejestracja
9:00 - 9:20

otwarcie Sympozjum:

• dr Anna Budzińska, Dyrektor Fundacji Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku
  • prof. Mariola Bidzan, Dyrektor Instytutu Psychologii na Uniwersytecie Gdańskim
  • Pan Paweł Adamowicz, Prezydent Miasta Gdańska, Patronat Honorowy
    (do potwierdzenia)
9:20 - 9:40 projekcja filmu IWRD „Autyzm. Każdy ma swój Everest”
9:40 - 11:00

wykład wprowadzający prof. Włodzisław Duch, Laboratorium Neurokognitywne, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

„Krytyczny przegląd współczesnych teorii zaburzeń ze spektrum autyzmu”

11:00 - 12:00

wykład dr Andy Shih, Wiceprezydent Autism Speaks

„Autyzm w globalnej agendzie zdrowia publicznego: jakie są perspektywy?”

12:00 - 12:20 przerwa kawowa / sesja plakatowa
12:20 - 13:20

wykład prof. Jacob Vorstman, The Hospital for Sick Children w Toronto

„Wyniki badań genetycznych dotyczących autyzmu”

13:20 - 14:20

wykład prof. Katarzyna Chawarska, Uniwersytet Yale

„W poszukiwaniu wczesnych markerów zaburzeń ze spektrum autyzmu”

14:20 - 15:00 przerwa obiadowa / sesja plakatowa
15:00 - 15:30

prezentacja dr Kevin Brothers, Somerset Hills Learning Institute USA/ASAI

„Alliance for Scientific Autism Intervention ASAI – Porozumienie na rzecz interwencji terapeutycznych w autyzmie, opartych na badaniach naukowych”

15:30 - 16:15

prezentacja dr Anna Budzińska / Anita Michalska / Karolina Wróbel, Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka IWRD w Gdańsku

„Najnowsze narzędzia diagnostyczne stosowane w Poradni Instytutu Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku”

16:15 - 17:00

prezentacja Joanna Brzoskowska / Magdalena Mętkowska-Walewska, Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna nr 4 w Gdańsku

„Rola poradni psychologiczno-pedagogicznej w procesie diagnostycznym dzieci i młodzieży z autyzmem”

Sobota, 20 października:

9:00 - 9:30

prezentacja Zsuzsanna Szilvasy, Prezydent Autism-Europe

„Co robimy i czego nie robimy. Jak zmieniło się postrzeganie autyzmu w Europie od momentu utworzenia Autism – Europe?”

9:30 - 10:30

wykład prof. Lucina Q. Uddin, Uniwersytet w Miami

„Połączenia w mózgu i poznanie w autyzmie”

10:30 - 11:30

wykład prof. Ewa Pilarska, Katedra Neurologii/ kierownik Kliniki Neurologii Rozwojowej, Gdański Uniwersytet Medyczny

„Zaburzenia neurologiczne w autyzmie”

11:30 - 11:45 przerwa kawowa
11:45 - 12:30

prezentacja prof. Svein Eikeseth, Oslo Metropolitan University

„Psychologiczne aspekty leżące u podłoża diagnozy zaburzeń ze spektrum autyzmu”

12:30 - 13:15

prezentacja dr Kevin Brothers, Somerset Hills Learning Institute USA

„Autyzm i okres dojrzewania: nie bój się, przygotuj się, skorzystaj ze sprawdzonych rozwiązań”

13:15 podsumowanie, zakończenie Sympozjum

IX Międzynarodowe Sympozjum Naukowe

Ostatnie – IX Międzynarodowe Sympozjum Naukowe odbyło się w dniach 21-22 października 2016 roku w Gdańsku. Tematem Sympozjum była: „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu”. Organizatorami byli: Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka oraz Uniwersytet Gdański.

Podczas Sympozjum wykłady wygłosili wybitni specjaliści z kraju i ze świata, w tym dr Svein Eikeseth (Norwegia), dr Per Holth (Norwegia), dr Neil Martin (Wielka Brytania), dr Laura Hall (USA). Przedstawione zostały m.in. skuteczne i potwierdzone naukowo techniki terapii dla osób z autyzmem oparte o zasady stosowanej analizy zachowania, nowoczesne technologie wykorzystywane w pracy z dziećmi z autyzmem oraz możliwości rozwoju płynące ze współpracy w ramach BACB. Zaprezentowano działalność IWRD oraz placówek współpracujących z IWRD. Rodzice dzieci z autyzmem – podopiecznych IWRD – opowiedzieli o swoich doświadczeniach w realizacji domowych programów edukacyjno-terapeutycznych.

Sympozjum zostało objęte Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Gdańska. Sympozjum miało miejsce na terenie Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego przy ul. Bażyńskiego 4.

Informacje nt. Sympozjum: www.sympozjum.iwrd.pl

Można także zaglądnąć na FB - https://www.facebook.com/events/1718981821714973/

Patronat Medialny nad Sympozjum sprawowali: Radio Gdańsk, Magazyn Psychologiczny "Charaktery" oraz portal gdansk.pl

Partnerami Sympozjum byli: Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson, Hotel Sheraton Sopot, DDS Poland oraz Grupa Wydawnicza Harmonia i Wydawnictwo Fraszka Edukacyjna!

W 2016 roku obchodziliśmy 10-lecie naszej działalności! Był to z jednej strony właściwy moment do podsumowania naszej dotychczasowej działalności i uroczystego świętowania pierwszej dekady w gronie naszych obecnych i byłych podopiecznych i ich rodzin, partnerów wspierających IWRD, naszych naukowych współpracowników, wszystkich przyjaciół i osób życzliwych. Jednocześnie to dobra okazja do wymiany doświadczeń i opinii oraz prezentacji współczesnych osiągnięć najbardziej skutecznej metody terapeutycznej dla osób z autyzmem – stosowanej analizy zachowania. Dlatego nasz jubileusz uczciliśmy w formie Międzynarodowego Sympozjum Naukowego „Stosowana analiza zachowania w badaniach i terapii zaburzeń ze spektrum autyzmu” - cieszymy się, że mogliśmy świętować nasz jubileusz w tak licznym gronie uczestników Sympozjum - dziękujemy!