Każdego dnia, ale w sposób szczególny każdego 1 kwietnia - w dzień rocznicy śmierci, wspominamy Panią Barbarę Piasecką Johnson, Fundatorkę i Patronkę Instytutu Wspomagania Rozwoju Dziecka.

"Nie umiera ten, kto żyje w pamięci i sercach innych."

Wdzięczne dzieci, rodzice i terapeuci z IWRD

Pani Barbara Piasecka Johnson od wielu lat prowadziła rozległą działalność charytatywną, kierowaną głównie ku osobom i instytucjom związanym z Polską, czyniąc to przede wszystkim za pośrednictwem charytatywnej fundacji noszącej jej imię. Wiele osób i instytucji otrzymało stypendia i dotacje, które w inny sposób byłyby dla nich nieosiągalne. W sferze jej zainteresowań znajdowały się głównie sztuka, medycyna oraz międzynarodowe przedsięwzięcia humanitarne. Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson udzielała także poważnej pomocy członkom Solidarności i ofiarom stanu wojennego, jak również placówkom służby zdrowia i domom opieki, np. domom samotnej matki, domom dla schorowanych starców itp. Od kilku lat Fundacja koncentruje się na programie pomocy dzieciom z autyzmem w Polsce, możliwym głównie dzięki przekazaniu przez Fundatorkę na ten cel całych jej zbiorów sztuki polskiej.

Dzięki staraniom i wsparciu charytatywnej Fundacji Barbary Piaseckiej Johnson, z początkiem stycznia 2006 roku rozpoczął działalność Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka. Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson położyła wielkie zasługi w propagowaniu profesjonalnej terapii autyzmu i udostępnianiu jej dzieciom w Polsce. Fundacja BPJ wspiera wiele placówek terapeutycznych dla dzieci i młodzieży z autyzmem w całym kraju, m.in. w Gdańsku, Poznaniu, Krakowie, Warszawie, Bydgoszczy, Częstochowie, Kołobrzegu, Malborku, Rudzie Śląskiej i Sandomierzu. Fundacja przekazuje w formie darowizny wiele specjalistycznych pomocy dydaktycznych oraz finansuje profesjonalne szkolenia kadry w kraju i USA.

W dowód uznania dla wysiłków podejmowanych na rzecz pomocy Polsce oraz działań na cele dobroczynne na arenie międzynarodowej, Barbara Piasecka Johnson otrzymała wiele zaszczytnych nagród i wyróżnień, między innymi takich jak (przyznana jako jedna z pierwszych) nagroda im. św. Brata Alberta Chmielowskiego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie sztuki sakralnej oraz za ogromny wkład w ochronę i konserwację zabytków sztuki w Polsce, nagroda Champion of Democracy przyznana przez College of Democracy w Waszyngtonie za wkład i poparcie dla wolnej przedsiębiorczości, nauki i sztuki w Polsce, nagroda Living Legacy Award przyznana przez Women’s International Center za wybitne i trwałe zasługi dla ludzkości, odznaczenie oficerskie Orderu św. Karola nadane przez Jego Wysokość Księcia Rainiera III w uznaniu zasług dla Księstwa Monaco oraz w lutym 2012 roku Nagrodę Gdańskiego Darczyńcy Roku 2011 im. Lecha Bądkowskiego.