Prof. Marta Bogdanowicz, Uniwersytet Gdański

BogdanowiczBIO

Marta Bogdanowicz  ur. 1943 roku. Profesor zwyczajny nauk humanistycznych z zakresu psychologii, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego. Psycholog kliniczny dziecka, wieloletni dyrektor Instytutu Psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Założycielka Polskiego Towarzystwa Dysleksji. W latach 1999–2008 wiceprze

wodnicząca Europejskiego Towarzystwa Dysleksji (European Dyslexia Association) oraz członkini międzynarodowych towarzystw naukowych.

Jej zainteresowania, prace i badania dotyczą głównie psychologii klinicznej dziecka, dysleksji rozwojowej, leworęczności, profilaktyki niepowodzeń szkolnych i terapii pedagogicznej. Opracowała kilka narzędzi diagnostycznych (Skalę Ryzyka Dysleksji, Skalę Obserwacji Zachowania Dzieci i Rodziców, Skalę Oceny Skuteczności Metody Dobrego Startu). Jest jednym z pionierów pracy Metodą Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne w Polsce i jednocześnie należy do niewielkiej liczby trenerów w tej dziedzinie.

Jest autorką Metody Dobrego Startu, której celem jest wspomaganie rozwoju psychoruchowego dzieci. Metoda ta służy do aktywizowania rozwoju funkcji psychomotorycznych i ich integracji oraz korygowania zaburzeń tego rozwoju, co stwarza warunki prawidłowego procesu uczenia się. Ma ona na celu wspieranie rozwoju dziecka poprzez rehabilitacje psychomotoryczną i edukacje z zastosowaniem polisensorycznego uczenia się. Stosuje się ją w przedszkolach i w edukacji wczesnoszkolnej.

Prof. Marta Bogdanowicz jest autorką ponad 300 publikacji, w tym 40 książek i publikacji, m.in.:

- "Portrety nie tylko sławnych osób z dysleksją" Harmonia, 2008

- Przytulanki,  Wydawnictwo Harmonia Gdańsk 2003

- W co się bawić z dziećmi? Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 2004

- Ryzyko dysleksji, Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 2005

- Metoda Dobrego Startu, WSiP, 2005

16 października 2019 Profesor Marta Bogdanowicz otrzymała medal "zasłużona dla polskiej psychologii" od Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.