Fundacja - Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka od 2006 roku wszechstronnie pomaga dzieciom z autyzmem oraz ich rodzinom.

pcdiIWRD uzyskał status pierwszej w Polsce i Europie repliki Princeton Child Development Institute w USA, który jest jedną z najlepszych placówek terapeutycznych na świecie (www.pcdi.org ).

Kadrę Instytutu stanowią wysoko wyspecjalizowani terapeuci, a trenerzy to osoby z wieloletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi z autyzmem, które odbyły wielomiesięczne staże w PCDI w USA. Dyrektorem Fundacji jest dr Anna Budzińska, psycholog, superwizor, autorka artykułów poświęconych efektywnym technikom uczenia dzieci z autyzmem.

IWRD prowadzi działalność terapeutyczną, edukacyjną i badawczą, wykorzystując najnowsze metody naukowe. Ponadto szkoli specjalistów z kraju i z Europy oraz pomaga w tworzeniu podobnych placówek w Polsce i za granicą. We współpracy z Uniwersytetem Gdańskim IWRD organizuje sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem środowiska specjalistów, naukowców oraz rodziców dzieci z autyzmem. IWRD współpracuje także z Politechniką Gdańską, Gdańskim Uniwersytetem Medycznym oraz z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu (Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii).

Fundacja IWRD powstała dzięki Barbarze Piaseckiej Johnson, która ufundowała siedzibę, natomiast Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson do dziś wspiera działalność. Powstanie siedziby Fundacji wparła też Gmina Miasta Gdańska poprzez przekazanie w drodze darowizny działek. Oficjalną Ambasadorką Fundacji IWRD jest Pani Katarzyna Zielińska, która angażuje się na rzecz podnoszenia świadomości społecznej nt. autyzmu.

Fundacja IWRD prowadzi Przedszkole Specjalne dla Dzieci z Autyzmem. Kluczem jest bardzo skuteczna terapia behawioralna, która przynosi korzystne efekty i daje dzieciom z autyzmem niepowtarzalną szansę na godne życie. W przedszkolu każde dziecko realizuje indywidualny program edukacyjno-terapeutyczny, nastawiony na rozwijanie wszystkich sfer deficytowych. Bardzo ważnym elementem terapii jest współpraca z rodzicami – rodzice stają się członkami zespołu terapeutycznego i również prowadzą ćwiczenia w domu. W IWRD działa także Przedszkole Integracyjne, dzięki czemu możliwe jest stopniowe wdrażane dzieci z autyzmem do grupy rówieśniczej. Ok. 50% podopiecznych poddanych tej formie terapii przechodzi do masowych przedszkoli i szkół, i nie odróżnia się od swoich rówieśników.

Na całym świecie dramatycznie rośnie liczba dzieci z autyzmem. Według amerykańskich danych już jedno na 68 dzieci rodzi się z zaburzeniem ze spektrum autyzmu. ONZ uznała autyzm, obok takich chorób jak nowotwory, cukrzyca i AIDS, za jeden z najpoważniejszych cywilizacyjnych problemów zdrowotnych. Autyzm jest bardzo poważnym zaburzeniem rozwojowym. Ujawnia się w okresie pierwszych trzech lat życia. U niektórych dzieci zaburzenie jest widoczne bardzo wcześnie, w innych przypadkach rozwój przebiega prawidłowo do 2 roku życia, po czym następuje regres. Jak dotąd nie wskazano jednoznacznie przyczyn występowania tego zaburzenia, nie ma też leku na autyzm. Wiadomo jednak, że wczesna diagnoza i rozpoczęcie intensywnej terapii behawioralnej może znacząco odmienić życie dziecka z autyzmem i jednocześnie życie całej jego rodziny.

Zapraszamy do obejrzenia filmu przedstawiającego naszą działalność: