Alliance for Scientific Autism Intervention, USA

Dr Dawn Buffington Townsend, Alliance for Scientific Autism Intervention, USA

Dawn Buffington TownsendCertyfikowany Analityk Zachowania (BCBA-D), dyrektor wykonawczy Alliance for Scientific Autism Intervention (ASAI), organizacji promującej najwyższe, naukowe standardy w terapii autyzmu. Dr Townsend jest również emerytowaną dyrektor wykonawczą Institute for Educational Achievement (IEA), programu non-profit dla dzieci, młodzieży i dorosłych z autyzmem. Uzyskała stopień doktora w City University of New York.
Ma bogate doświadczenie kliniczne i badawcze w obszarze interwencji autystycznych, z naciskiem na rozwijanie umiejętności komunikacyjnych i społecznych. Publikowała w recenzowanych czasopismach poświęconych Stosowanej Analizie Zachowań (eng. ABA). Występowała na lokalnych, krajowych i międzynarodowych konferencjach. Promuje zastosowanie Stosowanej Analizy Zachowania poprzez konsultacje z innymi programami i profesjonalistami. Dr Townsend przez 10 lat była skarbnikiem w New Jersey Association for Behavior Analysis, członkinią rady doradczej kilku programów interwencyjnych autyzmu na całym świecie oraz adiunktem w Queens College (CUNY). Dr Townsend jest mentorem wielu profesjonalistów na poziomie magisterskim i doktoranckim.