W dniach 29 – 30 września w Sztokholmie odbędzie się 10-ta Międzynarodowa Konferencja organizowane przez ABAI (Association for Behavior Analysis International) działające od 1974 roku. To wydarzenie ma ogromne znaczenie dla wszystkich instytucji zajmujących się osobami z autyzmem, wyznacza najnowsze kierunki działań oparte na badaniach i doświadczeniach wielu organizacji, placówek badawczych i edukujących.

Tegoroczna konferencja to 90 godzin programu, w tym 13 sesji. Poruszane tematy będą różnorodne, obejmujące różne dziedziny jak terapię osób z  autyzmem, uzależnień, ACT, szkolenia rodziców, szkolenia personelu, umiejętności społecznych i innych. Poruszane będą również zagadnienia z dziedziny etyki czy telezdrowia. Odbędzie się  także sesja plakatowa z ponad 100 plakatami z całego świata.

Jednym z czterech wyróżnionych i polecanych paneli jest sesja zatytułowana „Efektywny,  oparty na badaniach naukowych i społecznie istotny model terapii  osób z autyzmem”,na której jednymi z głównych prelegentów sąspecjaliści z IWRD.

Więcej szczegółowych informacji o tym wydarzeniu TUTAJ