Dr Patricia Krantz nekrolog

Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że dnia 9 stycznia 2020 roku zmarła dr Patricia Krantz, nasza mentorka, nauczycielka i wspaniały przyjaciel. Nasze serca przepełnione są niewypowiedzianym smutkiem.

Dr Krantz była dyrektorką Princeton Child Development Institute w latach 1975­ – 2007, na którym wzoruje się Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka. Dr Krantz  uczestniczyła w tworzeniu i szkoleniu zespołu IWRD, od początku istnienia była członkiem komitetu naukowego naszego Instytutu.

Dokonania naukowe dr Krantz zostały nagrodzone m.in. przez Society for the Advancement of Behavior Analysis, the Department of Applied Behavioral Science of the University of Kansas. Dr Krantz była autorką kilkudziesięciu artykułów w czasopismach specjalistycznych i rozdziałów książek oraz współautorką książek. Była współtwórcą the Aliance for Scientific Autism Intervention (ASAI), organizacji utworzonej w 2017 roku w celu propagowania efektywnych form terapii dla osób z autyzmem na całym świecie.

Mieliśmy przez wszystkie lata możliwość uczenia się od wspaniałego człowieka, jednego z najlepszych profesjonalistów na świecie. Jej wiedza, zaangażowanie i pasja w pomaganiu osobom z autyzmem, będą dla nas na zawsze wzorem.