APLIKACJE PRZYGOTOWANE WE WSPÓŁPRACY Z IWRD

Przyjazne Aplikacje to zestaw aplikacji edukacyjnych, które od 2015 roku powstają w ramach wspólnego projektu „non-profit” Politechniki Gdańskiej i Fundacji  Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku. W projekcie uczestniczą studenci z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki PG pod kierunkiem  dr inż. Agnieszki Landowskiej oraz specjaliści z Instytutu Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku, pod kierunkiem  dr Anny Budzińskiej i Iwony Ruta-Sominka. Aplikacje rozwijane są we współpracy ze społecznością Koduj dla Polski (program Fundacji ePaństwo).
Wszystkie aplikacje są całkowicie bezpłatne i w pełni dostępne zarówno dla nauczycieli, specjalistów, jak i rodziców! Mogą z nich korzystać dzieci, młodzież i osoby dorosłe. Aplikacje zostały opracowane z myślą o osobach z autyzmem, ale mogą z nich korzystać również osoby z innymi zaburzeniami. Aplikacje są dedykowane na urządzenia mobilne (tablety) z systemem Android.

Aplikacja „Przyjazny Plan” w październiku 2016 otrzymała prestiżowe wyróżnienie podczas konferencji The European Conference on e-Learning (ECEL) w Pradze. Aplikacje są projektem „open source”, dlatego zapraszamy do udoskonalania tego narzędzia. Każdy użytkownik może pobrać kod źródłowy aplikacji i samodzielnie rozwijać jej funkcje, czy dopasować ją do specyfiki stosowanej terapii. Wszelkie informacje dotyczące instalowania aplikacji, instrukcji obsługi i innych szczegółów technicznych dostępne tutaj.

W IWRD aplikacja „Przyjazny Plan” jest wykorzystywana przez terapeutów w codziennej pracy z dziećmi z autyzmem. Chętnie korzystają z niej także rodzice naszych podopiecznych podczas realizacji domowych programów edukacyjnych.

puzzle alpha HDR 64x64pix „Przyjazny Plan” i „Przyjazny Plan Menedżer”

Opis: Plany aktywności pomagają osobom z autyzmem samodzielnie wykonywać różnorodne zadania i czynności oraz pozwalają na rozwijanie zachowań społecznych. Plany, w zależności od poziomu funkcjonowania dziecka, mogą być prezentowane w formie zdjęć lub napisów. Dla dziecka przeznaczona jest aplikacja "Przyjazny Plan", która wyświetla i wspomaga realizację planów aktywności. Do tworzenia i modyfikacji planów terapeuta używa aplikacji "Przyjazny Plan Menedżer"

Dostępność: Sklep Play

Link do programu "Przyjazny Plan": https://play.google.com/store/apps/details?id=com.przyjaznydamianek

Link do programu "Przyjazny Plan Menedżer": https://play.google.com/store/apps/details?id=com.przyjaznydamianekDisplayer.mymodule.appmanager

puzzle alpha HDR 64x64pix „Przyjazne Linie"

Opis: Aplikacja to gra edukacyjna, wspomagająca rozwój motoryki małej dziecka z autyzmem. Aplikacja wyświetla szlaczki, po których dziecko musi podążać palcem. W zależności od poziomu funkcjonowania dziecka, możliwa jest modyfikacja poziomu trudności, szerokości i koloru linii oraz liczby poziomów w grze.

Dostępność: Sklep Play

Link do programu: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.edu.pg.eti.fms&hl=pl

puzzle alpha HDR 64x64pix „Przyjazne Litery"

Opis: "Przyjazne Litery" to aplikacja wspomagająca rozwój motoryki małej u dzieci poprzez odrysowywanie wyświetlanych liter i cyfr. Aby przystosować oprogramowanie do pracy z dziećmi autystycznymi, została stworzona w ścisłej współpracy z Instytutem Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku. Jednak wysoka konfigurowalność oprogramowania zapewnia wygodną zabawę dla wszystkich dzieci.

Dostępność: Sklep Play

Link do programu: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pg.mikszo.friendlyletters&hl=pl

puzzle alpha HDR 64x64pix „Przyjazne Słowa" i "Przyjazne Słowa Ustawienia"

Opis: System "Przyjazne Słowa" wspomaga naukę rozumienia mowy i jest przeznaczona dla dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Jest on przygotowany zgodnie z zasadami terapii behawioralnej i składa się z dwóch aplikacji - "Przyjazne Słowa" jest przeznaczona dla dziecka, "Przyjazne Słowa Ustawienia" przeznaczona jest dla terapeuty, który może skonfigurować proces uczenia tak, by pasował on do indywidualnych potrzeb i deficytów dziecka.

Dostępność: Sklep Play

Link do programu "Przyjazne Słowa": https://play.google.com/store/apps/details?id=com.friendlywords&hl=pl

Link do programu "Przyjazne Słowa Ustawienia": https://play.google.com/store/apps/details?id=com.friendlywordsmanager&hl=pl

APLIKACJE W PRZYGOTOWANIU