Fundacja - Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka od 2006 roku wszechstronnie pomaga dzieciom z autyzmem oraz ich rodzinom. Kadrę Instytutu stanowią wysoko wyspecjalizowani terapeuci, a trenerzy to osoby z wieloletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi z autyzmem, które odbyły wielomiesięczne staże w USA. Dyrektorem Fundacji jest dr Anna Budzińska, psycholog, superwizor, autorka artykułów poświęconych efektywnym technikom uczenia dzieci z autyzmem.

Krótki film przedstawiający naszą działalność

Codzienność w IWRD

IWRD prowadzi działalność terapeutyczną, edukacyjną i badawczą, wykorzystując najnowsze metody naukowe. Ponadto szkoli specjalistów z kraju i z Europy oraz pomaga w tworzeniu podobnych placówek. We współpracy z Uniwersytetem Gdańskim IWRD organizuje sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem środowiska specjalistów, naukowców oraz rodziców dzieci z autyzmem. IWRD współpracuje także z Politechniką Gdańską, Gdańskim Uniwersytetem Medycznym oraz z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu (Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii).

Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka jest jednym z członków założycieli The Alliance for Scientific Autism Intervention (ASAI). Jest to organizacja, która powstała w 2007 roku w celu  rozwijania i  rozpowszechniania modelu skutecznej, opartej na badaniach naukowych, terapii osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Dyrektor IWRD, dr Anna Budzińska, należy do zarządu ASAI.

O współpracy IWRD z Princeton Child Development Institute

Dyrektorki PCDI, dr Lynn E. McClannahan i dr Patricia J. Krantz.

Fundacja IWRD powstała dzięki Barbarze Piaseckiej Johnson, która ufundowała siedzibę, Fundacja Barbary Piaseckiej Johnson do dziś wspiera działalność Instytutu. Powstanie siedziby Fundacji wparła też Gmina Miasta Gdańska poprzez przekazanie w drodze darowizny działek. Oficjalnym Ambasadorem Fundacji IWRD jest Pan Adam Korol

Fundacja IWRD prowadzi Przedszkole Specjalne dla Dzieci z Autyzmem. Kluczem jest bardzo skuteczna terapia oparta na stosowanej analizie zachowania, która przynosi korzystne efekty i daje dzieciom z autyzmem niepowtarzalną szansę na godne życie. W przedszkolu każde dziecko realizuje indywidualny program edukacyjno-terapeutyczny, nastawiony na rozwijanie wszystkich sfer deficytowych. Bardzo ważnym elementem terapii jest współpraca z rodzicami – rodzice stają się członkami zespołu terapeutycznego i również prowadzą ćwiczenia w domu. W IWRD działa także Przedszkole Integracyjne, dzięki czemu możliwe jest stopniowe wdrażane dzieci z autyzmem do grupy rówieśniczej. Ok. 50% podopiecznych poddanych tej formie terapii przechodzi do masowych przedszkoli i szkół, i nie odróżnia się od swoich rówieśników.

Zdjęcia z działalności IWRD