5 stycznia 2018 r. miała miejsce wyjątkowa uroczystość – otwarcie nowej przestrzeni edukacyjnej, gdzie we współpracy z nami realizowany jest projekt „Model edukacji włączającej dla uczniów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu”.

Ministerstwo Edukacji Narodowej przyznało projektowi status eksperymentu pedagogicznego.

W wydarzeniu udział wzięli znamienici goście, m.in. Rzecznik Praw Dziecka Pan Marek Michalak, Zastępca Prezydenta Miasta Gdańska Pan Piotr Kowalczuk, Radni Miasta Gdańska: Pani Żaneta Geryk i Pani Teresa Wasilewska, Doradca Społeczny Rzecznika Praw Dziecka Pani Dorota Zawadzka, Prezes Fundacji Barbary Piaseckiej Johnson Pani Magdalena Piasecka-Ludwin oraz przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Pomorskiego Kuratorium Oświaty oraz Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas pięknej uroczystości uczniowie klasy dla dzieci z autyzmem zaprezentowali program artystyczny.

„To jest projekt bardzo potrzebny. Wszelkie formy integracji są niezwykle ważne, szczególnie kiedy mówimy o dzieciach. One potrzebują tego, aby wszędzie czuć się jak wszyscy ludzie, a nie ktoś z innego świata. Cieszy mnie to, że to jest projekt, który nie tylko mówi o tolerancji, ale idzie dalej - mówi o akceptacji. Życzyłbym sobie, żeby to, co dzieje się w tej szkole, stało się normą wszędzie. Dzieci powinny mieć zapewnioną taką jakość. Aby pokazać innym gminom, że to możliwe, potrzebne są właśnie takie przykłady.” – tak o projekcie powiedział Rzecznik Praw Dziecka Pan Marek Michalak.

Fotorelacja z wydarzenia poniżej (fot. Piotr Molęcki/BRPD)

Więcej o projekcie tutaj

Relacje z wydarzenia w mediach: