Centrum Wolontariatu Fundacji-Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka

logo centrum wolontariatu iwrd

Cele Wolontariatu Fundacji IWRD

Centrum Wolontariatu powstało przy Fundacji - Instytutu Wspomagania Rozwoju Dziecka. Fundacja IWRD jest organem prowadzącym Centrum Wolontariatu. Działania Centrum Wolontariatu odzwierciedlają misję Fundacji i realizują jej główne cele, którymi są: wszechstronna pomoc osobom ze spektrum autyzmu i ich rodzinom oraz propagowanie pozytywnego nurtu Stosowanej Analizy Zachowania (SAZ), łączącego w sobie naukowe podstawy prowadzonych oddziaływań z najwyższymi standardami etycznymi. Centrum Wolontariatu zostało powołane w celu wspierania wszelkich działań prowadzonych przez Fundację IWRD.

Kto może zostać wolontariuszem Fundacji IWRD?

Wolontariat jest inicjatywą skierowaną do osób chcących wspierać działania Fundacji we wszystkich aspektach. Wolontariuszem może zostać:

• osoba pełnoletnia,
  • student, szczególnie kierunku psychologia, pedagogika, pedagogika specjalna, logopedia, nauczanie przedszkolne i kierunki pokrewne,
  • osoba niepełnoletnia za zgodą rodziców lub opiekunów prawnych.

Miejsce odbywania wolontariatu

Przedmiotem pracy wolontariusza jest wykonywanie powierzonych zadań na rzecz Fundacji IWRD lub placówek przez nią prowadzonych. O wyborze miejsca odbywania wolontariatu decyduje wolontariusz po uzgodnieniu z Koordynatorem wolontariatu. Możliwe miejsca odbywania wolontariatu to:

Zadania wolontariusza

Wolontariusz przykładowo może angażować się we wszelkie działania prowadzone przez Fundację IWRD. W porozumieniu z Koordynatorem wolontariatu może zaangażować się między innymi w następujące działania:

Dlaczego warto zostać wolontariuszem?

• Wolontariusz ma możliwość rozwijania swojej wiedzy i umiejętności praktycznych w ramach wieloaspektowej pomocy dzieciom ze spektrum autyzmu i ich rodzinom.
  • Po odbyciu wolontariatu istnieje możliwość stałego zatrudnienia w jednej z placówek prowadzonych przez Fundację IWRD, w miarę jej bieżących potrzeb.

Jak zgłosić swoją kandydaturę na wolontariusza Fundacji IWRD?

Osoby zainteresowane prosimy o wypełnienie pdfformularza porozumienia i wysłanie emailem do Koordynatora Centrum Wolontariatu na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

plakat centrum wolontariatu iwrd