Dr Particia Krantz, Princeton Child Development Institute, USA

1krantz50Dyrektor Princeton Child Development Institute w latach 1975­2007. Dr Krantz współpracuje z Uniwersytetem w Kansas oraz z Queens College of the City University of New York. Dokonania naukowe dr Krantz zostały ngrodzone m.in. przez Society for the Advancement of Behavior Analysis, the Department of Applied Behavioral Science of the University of Kansas. Jej ostatnie badania dotyczyły kontroli bodźca, w powiązaniu z kształtowaniem spontanicznej mowy u dzieci z autyzmem. Dr Krantz współpracuje również z wieloma międzynarodowymi organizacjami zajmującymi się autyzmem i efektywnymi metodami terapii. Prowadziła wykłady m.in. dla British Institute of Mental Handicap; the European Association of Behavior Therapy; the Deakin University, Victoria, Australia; the Norwegian Association for Behavior Analysis. Dr Krantz jest autorką kilkudziesięciu artykułów w czasopismach specjalistycznych i rozdziałów książek oraz współautorką dwóch książek.