Nasza Ambasadorka Katarzyna Zielińska już po raz trzeci przygotowała prezenty dla naszych podopiecznych. 13 grudnia br. przyjechała, aby wręczyć dzieciom prezenty, spędzić z nimi trochę czasu i przekonać się, jakie wspaniałe robią postępy. Dyrektor Fundacji dr Anna Budzińska wręczyła Ambasadorce wyjątkowy medal naszego 10-lecia!

Fotorelacja na fb: https://www.facebook.com/iwrdpl/

Przy obecnym dramatycznym wzroście występowania autyzmu, jest on i będzie coraz bardziej częścią naszej rzeczywistości. Dlatego istnieje ogromna potrzeba edukowania o autyzmie, aby wiedza docierała przede wszystkim do rodziców i osób, które sprawują opiekę nad małymi dziećmi. Bowiem im wcześniej postawiona diagnoza autyzmu i wdrożona właściwa terapia, tym większe szanse na uzyskanie poprawy funkcjonowania dziecka, czy nawet wyrównanie deficytów rozwojowych. Trzeba szerzyć wiedzę zarówno o tym czym jest autyzm i jak go rozpoznać, ale też o skutecznej terapii, a ponadto walczyć ze stereotypami i budować postawy tolerancji. W takich właśnie działaniach Katarzyna Zielińska wspiera nas od 2 lat.

Przypominamy, że wystąpiła także w filmie o IWRD:

Katarzyna Zielińska podkreśliła, że jest pod ogromnym wrażeniem działań Fundacji, przede wszystkim jakości i efektów terapii dla dzieci z autyzmem oraz zaangażowania i profesjonalizmu zespołu terapeutów. Zwróciła też uwagę, że IWRD wciąż się rozwija, prowadzi badania naukowe, szkoli specjalistów. Ponadto dzieli się swoimi dobrymi praktykami tworząc sieć rekomendowanych placówek terapeutycznych, przez co coraz więcej dzieci ma dostęp do dobrej i skutecznej terapii.

- Okres świąteczny to czas spotkań rodzinnych. To czas kiedy dajemy i przyjmujemy prezenty. Kiedy poświęcamy sobie i swoim bliskim więcej czasu i chętniej słuchamy siebie nawzajem. Pochylamy się nad problemami potrzebujących. Zatem to wyjątkowo dobry czas, aby o problematyce autyzmu przypomnieć i podarować coś wyjątkowego: wspomóc osobę z autyzmem, czy organizację niosącą im pomoc – jak Fundacja Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku – zachęca gorąco Nasza Ambasadorka!

W tym roku Katarzyna Zielińska przygotowała prezenty z (tradycyjnie już) Muppetshop oraz ze sklepem internetowym projektogram.pl - DZIĘKUJEMY!