Aplikacja „Przyjazny Plan”

Aplikacja „Przyjazny Plan” jestem efektem współpracy Fundacji IWRD oraz Politechniki Gdańskiej w ramach wspólnego projektu „non-profit”. Ze strony IWRD w projekcie udział wzięli specjaliści pod kierunkiem dr Anny Budzińskiej i Iwony Ruty-Sominki, natomiast ze strony PG studenci z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki PG pod kierunkiem dr inż. Agnieszki Landowskiej

Aplikacja umożliwia wykorzystanie metody planów aktywności oraz metody skryptów w pracy z osobami z autyzmem. Badania naukowe nad skutecznością obu technik uczenia zostały przeprowadzone przez dr L. McClannahan i dr P. Krantz z Princeton Child Development Institute w USA.

Plany aktywności pomagają samodzielnie wykonywać różnorodne zadania i czynności oraz pozwalają na rozwijanie zachowań społecznych

W wyniku realizacji projektu powstały trzy częściowo niezależne aplikacje. Dla dziecka przeznaczona jest aplikacja Przyjazny Plan, która wyświetla i wspomaga realizację planów aktywności. Do tworzenia i modyfikacji planów terapeuta /rodzic używa aplikacji Przyjazny Plan Menedżer. Dodatkowo powstała aplikacja przeznaczona na komputer, która ma ułatwiać zarządzanie i dystrybuowanie planami aktywności pomiędzy tabletami.

Aplikacja „Przyjazny Plan” jest całkowicie bezpłatna i w pełni dostępna zarówno dla nauczycieli, jak i rodziców!

Aplikację można pobrać i stosować w domu, szkole, czy innej placówce edukacyjnej, w której przebywa osoba z autyzmem. Mogą z niej korzystać dzieci, młodzież i osoby dorosłe. Aplikacja została opracowana z myślą o osobach z autyzmem, ale mogą z niej korzystać również osoby z innymi zaburzeniami.

Aplikacja „PRZYJAZNY PLAN” w październiku 2016 otrzymała prestiżowe wyróżnienie podczas konferencji The European Conference on e-Learning (ECEL) w Pradze. ​Zachęcamy do obejrzenia materiału FILMOWEGO nt. aplikacji: PRZYJAZNY PLAN

Aplikacja „Przyjazny plan” jest projektem „open source” dlatego zapraszamy do udoskonalania tego narzędzia. Każdy użytkownik może pobrać kod źródłowy aplikacji i samodzielnie rozwijać jej funkcje, czy dopasować ją do specyfiki stosowanej terapii.

Wszelkie informacje dotyczące instalowania aplikacji, instrukcji obsługi i innych szczegółów technicznych dostępne TUTAJ

W IWRD aplikacja „Przyjazny plan” jest wykorzystywana przez terapeutów w codziennej pracy z dziećmi z autyzmem. Chętnie korzystają z niej także rodzice naszych podopiecznych podczas realizacji domowych programów edukacyjnych.

Dzięki wsparciu i darowiźnie z Polskiej Spółki Gazownictwa udało się wyposażyć wszystkich naszych uczniów w nowe tablety i zapewnić im możliwość komfortowego korzystania z aplikacji podczas terapii w Przedszkolu prowadzonym przez IWRD. Dziękujemy!