Aplikacja „Przyjazny Plan”

Aplikacja „Przyjazny Plan” jestem efektem współpracy Fundacji IWRD oraz Politechniki Gdańskiej w ramach wspólnego projektu „non-profit”. Ze strony IWRD w projekcie udział wzięli specjaliści pod kierunkiem dr Anny Budzińskiej i Iwony Ruty-Sominki, natomiast ze strony PG studenci z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki PG pod kierunkiem dr inż. Agnieszki Landowskiej.

Aplikacja umożliwia wykorzystanie metody planów aktywności oraz metody skryptów w pracy z osobami z autyzmem. Badania naukowe nad skutecznością obu technik uczenia zostały przeprowadzone przez dr L. McClannahan i dr P. Krantz z Princeton Child Development Institute w USA, którego IWRD jest repliką. Plany aktywności pomagają samodzielnie wykonywać różnorodne zadania i czynności oraz pozwalają na rozwijanie zachowań społecznych. Plany, w zależności od poziomu funkcjonowania dziecka, mogą być prezentowane w formie zdjęć lub napisów.

W wyniku realizacji projektu powstały trzy częściowo niezależne aplikacje. Dla dziecka przeznaczona jest aplikacja Przyjazny Plan, która wyświetla i wspomaga realizację planów aktywności. Do tworzenia i modyfikacji planów terapeuta (rodzic) używa aplikacji Przyjazny Plan Menedżer. Dodatkowo powstała aplikacja przeznaczona na komputer, która ma ułatwiać zarządzanie i dystrybuowanie planami aktywności pomiędzy tabletami.

Aplikacja „Przyjazny Plan” jest całkowicie bezpłatna i w pełni dostępna zarówno dla nauczycieli, jak i rodziców. Aplikację można pobrać i stosować w domu, szkole, czy innej placówce edukacyjnej, w której przebywa osoba z autyzmem. Mogą z niej korzystać dzieci, młodzież i osoby dorosłe. Aplikacja została opracowana z myślą o osobach z autyzmem, ale mogą z niej korzystać również osoby z innymi zaburzeniami.

Z przyjemnością informujemy, że Aplikacja „PRZYJAZNY PLAN” w październiku br. otrzymała prestiżowe wyróżnienie podczas konferencji The European Conference on e-Learning (ECEL) w Pradze.

​Zachęcamy do obejrzenia materiału nt. aplikacji: http://task.platontv.pl/adv?page=1&keyword=autyzm&main=False&id=6112

W pierwszym kwartale 2016 roku Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka wydał dwie książki, które stanowią bazę merytoryczną do pracy z osobami z autyzmem i będą bardzo pomocne w poznaniu zasad pracy przydatnych również podczas korzystania z aplikacji:

• „Plany aktywności dla dzieci z autyzmem. Uczenie samodzielności” (wydanie drugie), dr Lynn E. McClannahan & dr Patricia J. Krantz
  • „Uczenie dzieci z autyzmem prowadzenia konwersacji. Metoda skryptów i ich wycofywania”, dr Lynn E. McClannahan & dr Patricia J. Krantz

Dziękujemy Fundacji Barbary Piaseckiej Johnson za wsparcie finansowe, dzięki któremu obie książki są dostępne w polskiej wersji językowej.

Aplikacja „Przyjazny plan” jest projektem „open source” zapraszamy do udoskonalania tego narzędzia. Każdy użytkownik może pobrać kod źródłowy aplikacji i samodzielnie rozwijać jej funkcje czy dopasować ją do specyfiki stosowanej terapii. Wszelkie informacje dotyczące instalowania aplikacji, instrukcji obsługi i innych szczegółów technicznych dostępne tutaj:

W IWRD aplikacja „Przyjazny plan” jest z powodzeniem wykorzystywana przez terapeutów w pracy z dziećmi z autyzmem. Chętnie korzystają z niej także rodzice naszych podopiecznych podczas realizacji domowych programów edukacyjnych. Można zobaczyć fragment zajęć z wykorzystaniem aplikacji „Przyjazny Tablet” na naszym kanale youtube:

Dzięki wsparciu i darowiźnie z Polskiej Spółki Gazownictwa udało się wyposażyć wszystkich naszych uczniów w nowe tablety i zapewnić im możliwość komfortowego korzystania z aplikacji podczas terapii w Przedszkolu prowadzonym przez IWRD.

Serdecznie dziękujemy!