Uniwersytety współpracujące z Fundacją Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka

Fundacja-Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka prowadzi i publikuje badania dotyczące skuteczności terapii autyzmu u dzieci. Fundacja jest otwarta na współpracę z placówkami naukowymi, których celem jest zwiększenie skuteczności terapii. Aktualnie naszymi partnerami naukowymi są:

1. Uniwersytet Gdański

We współpracy z Uniwersytetem Gdańskim organizujemy międzynarodowe sympozja naukowe, które cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem środowiska specjalistów, naukowców oraz rodziców dzieci z autyzmem.

Współpracujemy także w zakresie studiów podyplomowych:

• Studia podyplomowe „Stosowana Analiza Zachowania – terapia spektrum zaburzeń autystycznych” posiadają status studiów kwalifikacyjnychWięcej informacji tutaj.
  • Studia podyplomowe „Wczesne wspomaganie oraz edukacja i terapia dzieci i młodzieży z zaburzeniami rozwoju” posiadają status studiów kwalifikacyjnychWięcej informacji tutaj oraz staży dla studentów.

2. Politechnika Gdańska

Współpracujemy z Wydziałem Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki realizując projekty dot. tworzenia innowacyjnych aplikacji na tablety stosowanych w terapii osób z autyzmem (aplikacja „Przyjazny Plan” jest już szeroko stosowana) Więcej informacji informacji o wciąż rozwijających się projektach tutaj.

3. Uniwersytet Oslo and Akershus University College of Applied Sciences

Prowadzimy stałą współpracę naukową, w ramach której przygotowywane są prace doktorskie pracowników IWRD. Więcej informacji o tej placówce tutaj.