Wczesne rozpoznanie Zaburzenia ze Spektrum Autyzmu jest warunkiem rozpoczęcia terapii, której celem jest  rozwijanie zachowań deficytowych u dzieci. Prowadzone na przestrzeni wielu  lat badania naukowe jednoznacznie pokazują, że pełen sukces gwarantują tylko takie oddziaływania terapeutyczne, które zostały podjęte przed ukończeniem przez dziecko 4 roku życia.

Nazwa szkolenia: „Badania przesiewowe dla dzieci w wieku dwóch lat pod katem występowania zaburzenia ze spektrum autyzmu”

Dla kogo?: dla pediatrów lub lekarzy rodzinnych.

Cel szkolenia: zapoznanie z wczesnymi symptomami zaburzeń ze spektrum autyzmu oraz przedstawienie opracowanego przez zespół specjalistów z IWRD „Arkusza do obserwacji w kierunku zaburzenia ze spektrum autyzmu”, który lekarz może wykorzystać podczas bilansu dwulatka lub każdej wizyty kontrolnej.

Czas trwania szkolenia: 180 minut.

Koszt szkolenia: 300 zł od osoby.

Terminy szkolenia: do ustalenia, dogodne dla osób zapisanych na szkolenia.

Świadectwa uczestnictwa: każdy uczestnik otrzymuje zaświadczenie - wzór obok.